Bersabarlah... Allah Simpankan yang Lebih Baik - Habib Ali Zaenal Abidin Al-HamidTazkirah...

- Lihatlah kebaikan terhadap masalah yang kamu hadapi.

- Kalau permintaan yang kamu minta daripada Allah tidak kunjung tiba, maka hendaklah kamu merasa selesa, kerana yang disimpan oleh Allah itu adalah perkara yang baik.

- Dengan kamu tidak diberi dengan apa yang kamu minta, tersimpan segala rahsia terbesar yang Allah hendak bagi kepada kamu. Biasakan kamu selesa dengan tidak diberi, sebab yang disimpan dengan kita yang selesa tidak diberi lebih baik daripada apa yang kita dapat kalau kita diberi. 

- Dengan pemberian yang Allah bagi, yang disimpan oleh Allah adalah yang lebih baik kalau kita redha dengan yang tidak diberi. Orang yang bijak akan memilih (untuk membuat) pemberian yang besar daripada pemberian yang kecil, sebab sifat redha itu adalah sifat orang yang kembali kepada Allah.

- Kalau dalam hati terdetik, sudah banyak amalan dan kebaikan yang telah dibuat tetapi permintaan yang diminta tidak juga kunjung tiba, ini seolah-olah berburuk sangka terhadap Allah.  Bangkitlah daripada kelalaian kamu sendiri dan tetaplah berdiri di pintu harapan. Jadikan pintu harapan sebagai tempat untuk kamu sentiasa berhadap dengan Allah. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails