Tazkirah: KELEBIHAN UMAT MUHAMMAD

Ka'bul Ahbar berkata bahawa,

"Saya telah membaca kitab yang diturunkan oleh Allah S.W.T. kpd Nabi Musaa.s., yg mana Allah S.W.T. berfirman yg bermaksud:

"Wahai Musa, dua rakaat yg disembahyangkan pd waktu subuh oleh Muhammad dan umatnya, Aku mengampunkan bagi mereka (yg mengerjakan solat Subuh) semuaapa-apa yg terjadi pd mlm dan siang hari, dia tetap di bawah lindunganKu.

"Firman Allah s.w.t.:"Wahai Musa, solat Zohor empat rakaat yg dilakukan oleh Muhammad dan
umatnya, Aku akan beri kpd mereka pengampunan pd rakaat yg pertama, Akuberatkan timbangan mereka pada rakaat kedua, rakaat ketiga Aku kerahkanpara malaikatKu bertasbih dan membacakan istighfar (memohon ampun) bagimereka dan pada rakaat keempat Aku bukakan untuk mereka pintu-pintu langitsehingga para bidadari dpt mengintai mereka.

"Firman Allah s.w.t.:"Wahai Musa, empat rakaat solat Asar yg dilakukan oleh Muhammad dan
umatnya, maka semua para malaikat di langit dan di bumi meminta ampun oleh
malaikat, tidaklah Aku siksa mereka itu.

"Firman Allah s.w.t.:"Wahai Musa, solat Maghrib tiga rakaat yg dikerjakan oleh Muhammad dan umatnya, iaitu ketika matahari terbenam, maka Aku bukakan untuk merekapintu-pintu langit, dan setiap sesuatu yg mereka minta pasti akan Aku berikan.

"Firman Allah s.w.t.:"Wahai Musa, solat Isya' empat rakaat yg dikerjakan oleh Muhammad dan umatnya ketika terbenam mega-mega merah, solat itu adalah lebih baik dari dunia dan seisinya dan juga mereka terlepas dari dosa-dosa. Mereka itubagaikan anak yg baru lahir dari perut ibu.

"Firman Allah s.w.t:"Wahai Musa, jika Muhammad dan umatnya berwudhu' sebagaimana Akuperintahkan, maka Aku berikan kpd mereka setiap titik air wudhu' itu dgn syurga yg luasnya seluas langit dan bumi.

"Firman Allah s.w.t:"Wahai Musa, puasa yg dikerjakan oleh Muhammad dan umatnya dlm bulanRamadhan selama sebulan dlm setiap tahun, maka akan Aku berikan merekasetiap satu hari puasa itu satu kota di syurga dan setiap kebaikan ygdilakukan oleh mereka , yg sunat akan diberi pahala sebesar pahal fardu.Aku berikan kpd mereka satu mlm yg bernama Lailatul Qadar, barang siapa ygmembaca istighfar pd mlm itu hanya sekali tetapi dgn bersungguh-sungguh danmenyesal di dlm hatinya terhadap kesalahan-kesalahannya, apabila dia matipd mlm itu atau pd bulan itu, maka Aku berikan pahala kepadanya pahala 30org mati syahid."

Firman Allah s.w.t:"Wahai Musa, di antara umat Muhammad s.a.w. ada org-org yg berdiri di atastempat-tempat tinggi utk mengumandangkan syahadat La illaha illallah, maka pahala mrk bagaikan pahala para nabi-nabi a.s. dan rahmatKu wajib ke atas mereka. Sedangkan murkaKu jauh dr mereka dan tidak akan Aku tutup bagimereka pintu taubat selama mereka tetap bersyahadat Ashhadu an Laa illahaillallah."

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails